Podcast

‘Personalisering is sleutelwoord voor toekomst van bevolkingsonderzoek’

De toekomst van bevolkingsonderzoek ligt bij personalisering van de screeningsprogramma’s. Dat zeggen professor Harry de Koning en universitair hoofddocent Iris Lansdorp-Vogelaar in de podcast In Opname.

Deel
2 likes
Leestijd 2 min
podcast

Bij bevolkingsonderzoek draait het om de balans tussen gezondheidswinst en belasting. Hoeveel gezonde levensjaren worden er gewonnen en welke inzet van menskracht, middelen en belasting voor het individu staat daar tegenover? Om die balans nauwkeuriger af te stellen is personaliseren van de screeningsprogramma’s het sleutelwoord, stellen Harry de Koning en Iris Lansdorp-Vogelaar van de afdeling Maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus MC in een nieuwe aflevering van In Opname.

Bloed in ontlasting

Voor het bevolkingsonderzoek voor darmkanker betekent personalisering bijvoorbeeld dat iemand die een klein beetje bloed in de ontlasting heeft, eerder een vervolgoproep krijgt dan iemand die helemaal geen bloed in zijn ontlasting heeft. Binnenkort hopen de onderzoekers te starten met een studie om de effectiviteit hiervan uit te zoeken, vertelt Lansdorp-Vogelaar in de podcast.

‘Als wetenschappers hebben we de verantwoordelijkheid om de balans tussen opbrengsten en belasting steeds verder te verbeteren. We kunnen personaliseren op basis van leeftijd, geslacht en genetische informatie. Maar daar zitten lastige vragen aan vast. Willen mensen deze informatie delen en snappen ze het dan nog wel? Dat moeten we allemaal uitzoeken.’

Meer over screening op maat, rekenmodellen die veel verder gaan dan de achterkant van een luciferdoosje en rekenen aan gegevens van de Aboriginals hoor je in de podcast In Opname met Harry de Koning en Iris Lansdorp-Vogelaar. Te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts en Spreaker.

Een been buiten Erasmus MC

Al meer dan twintig jaar is de afdeling Maatschappelijke gezondheidszorg in het Erasmus MC het wetenschappelijke epicentrum van bevolkingsonderzoek. De Koning: ‘We staan met een been in het Erasmus MC en met een been erbuiten. Veel van ons onderzoek heeft uiteindelijk implicaties voor de kliniek.’

De wetenschappers evalueren bestaande bevolkingsonderzoeken, doen grote studies naar potentiële nieuwe bevolkingsonderzoeken en adviseren overheden in binnen- en buitenland over invoering van bevolkingsonderzoek. En dat allemaal gebaseerd op uitgebreide berekeningen van opbrengsten en kosten. ‘Soms verbazen we onszelf erover dat we hier al twintig jaar mee bezig zijn. Maar dat zit hem waarschijnlijk toch in de complexiteit van het geheel’, vat De Koning het samen.

Lees ook