Podcast

Kwart patiënten ondervoed: hoe erg is dat?

Langere ziekenhuisopname, meer kans op infecties en grotere kans op overlijden. Ondervoeding is een probleem in het ziekenhuis weten diëtisten Emma Koster, Wesley Visser en Elmi Wopereis. In deze nieuwe aflevering van In Opname vertellen ze waarom. ‘Ondervoeding betekent niet per se dat je te mager bent.’

Deel
12 likes
Leestijd 1 min
Female,Hands,With,Cutlery,And,Empty,Plate,On,Turquoise,Background

Het Erasmus MC telt vijftig diëtisten die zich dagelijks bezighouden met de voedingstoestand van de patiënt. ‘We kijken naar voedingsinname, lichaamssamenstelling in spier- en vetmassa en de functionaliteit’, legt Wesley Visser, diëtist bij nierdialyse uit. ‘Dat drukken we uit in ondervoeding als er verlies van spiermassa is.’ Een kwart van de patiënten is al ondervoed bij opname, zien de diëtisten.

Voeding via infuus

Ook in het Sophia Kinderziekenhuis is de diëtist belangrijk. Emma Koster werkt in het DarmRevalidatie team waar kinderen voeding via het infuus krijgen. Ook houdt ze kinderen met een aangeboren hartafwijking op de IC nauwlettend in de gaten: ‘Het is belangrijk dat ze groeien om de operaties te kunnen uitvoeren. Ik monitor wekelijks en als de curve afbuigt, verrijken we de voeding.’

Nutritional assessment

Eén van de tools om de voedingstoestand van een patiënt te meten is de nutritional assessment. In deze podcast lopen we mee met diëtist Elmi Wopereis die het assessment uitvoert op een patiënt.

In Opname

De podcast In Opname is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts en Spreaker.

Lees ook